Nyenrode

Bij een indrukwekkende kunsttentoonstelling hoort een stijlvol programmaboek – voor Art Fund Nyenrode verzorgt MEO programmaboeken van tentoonstellingen op landgoed Nyenrode.

Het resultaat

Programmaboeken voor de tentoonstellingen ‘Venetië aan de Vecht’ en ‘Nijenrode, Inspiratiebron voor kunst – Geschiedenis van vijf eeuwen en meer’.

De aanleiding

Kunstbeleving van boek tot landgoed

Voor Art Fund Nyenrode is de sociale onderneming een speerpunt, dus wil de organisatie ervoor zorgen dat sociale ondernemingen ook bij hun activiteiten betrokken worden.

Art Fund Nyenrode is opgericht door oud-studenten van Nyenrode Business Universiteit om kunst en kunstbeleving terug te brengen naar het landgoed Nyenrode. De organisatie doet dit in de geest van Jacques Goudstikker, kunsthandelaar en oud-bewoner van het landgoed. De organisatie beschouwt sociaal ondernemen als een belangrijke ontwikkeling.

De oplossing

Programmaboeken opgemaakt door MEO

Het programmaboek van ‘Venetië aan de Vecht’, een tentoonstelling in 2017 ter herinnering aan de rol van Goudstikker bij het stimuleren van vroeg-Italiaanse kunst, is opgemaakt door de leerlingen en medewerkers van MEO. Het is een luxueus boek geworden, inclusief leeslint.

Op basis van overleg met Art Fund Nyenrode zijn de vormgevers aan de slag gegaan met een concept, waaronder lettertype, kleur en bijvoorbeeld het formaat van het boek: vierkant, want het moest iets speciaals zijn – geen ‘gewoon’ A4-formaat, dus. Toen dit concept volledig was afgestemd met de opdrachtgevers, kwamen de teksten en het beeldmateriaal binnen. Hier zijn de leerlingen en medewerkers mee aan de gang gegaan.

In 2018 heeft deze samenwerking een vervolg gekregen met het programmaboek voor de tentoonstelling ‘Nijenrode, inspiratiebron voor kunst. Geschiedenis van vijf eeuwen en meer’, over kasteel Nijenrode en de kunst die door het gebouw geïnspireerd is. De opmaak van het boek zorgde voor interessante uitdagingen, vanwege de vele afbeeldingen, teksten die in kolommen van gelijk formaat geplaatst moesten worden en een doorlopende tijdlijn onderaan de bladzijden, die moest kloppen met de onderwerpen en de afbeeldingen op de pagina’s.