Duurzaam internetten

‘Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen’, schrijft het CBS. Dat heeft te maken met sociale en economische onderwerpen en met onze leefomgeving. Maar wist je dat je ook duurzaam kunt internetten?

Eigenlijk gaat duurzaamheid over alles waar we geen eindeloos gebruik van kunnen maken. Zo raken bijvoorbeeld energiebronnen op een gegeven moment uitgeput, terwijl de CO2 die vrijkomt bij het gebruik ervan weer zorgt voor klimaatverandering – met alle gevolgen van dien. Als we ervoor willen zorgen dat onze kinderen ook nog een leefbare wereld meemaken, zit er, kortom, een grens aan het gebruik dat we van deze energiebronnen kunnen maken.

Wat is het probleem met het internet?

Al het internet verloopt via servers: supercomputers die in grote datacentra al ons internetverkeer verwerken. En dat kost elektriciteit. Deze elektriciteit wordt opgewekt via verschillende energiebronnen, wat voor het merendeel nog steeds gebeurt via traditionele bronnen als olie, kolen en gas: eindige en vervuilende energiebronnen. Slechts een klein deel wordt opgewekt op milieuvriendelijkere manieren, zoals wind- en zonne-energie of, voornamelijk buiten Nederland, waterkracht.

Als het gaat over duurzamer internetten, heb je het dus over internetgebruik waarbij de rol van die vervuilende, eindige bronnen beperkt wordt of zelfs tegengegaan. Daarvoor kun je grofweg twee dingen doen, het liefst tegelijk: je eigen internetgedrag onder de loep nemen én kiezen voor groenere aanbieders.

Internetgedrag

Uiteindelijk kost élke handeling die we op internet verrichten elektriciteit. Een duurzamer internet begint dus, eh, bij jezelf. Schrik niet, dat betekent niet per se een digitale detox of een andere radicale verandering van je internetgedrag. Met kleine aanpassingen kun je namelijk al heel wat besparen!

Gebruik bijvoorbeeld eens minder vaak een zoekmachine. Weet je al precies welke pagina je zoekt? Typ het adres dan direct in de adresbalk en zoek het niet op via een zoekmachine als Google, Yahoo of Bing. Het kost veel minder moeite om direct wijzijnmeo.nl in te tikken dan ‘Wij zijn MEO’ in Google te zoeken en op die manier op deze site te belanden. En dat niet alleen: de servers van Google hoeven zo ook geen zoekopdracht te verwerken om je een heleboel zoekresultaten aan te bieden, terwijl je er maar eentje nodig hebt. Zo wordt toch maar weer mooi elektriciteit bespaard.

Zorg voor minder mailverkeer. Het versturen en opslaan van e-mails kost ook serverkracht, dus elektriciteit. Schrijf je uit voor mailings die je toch niet leest en verwijder al die mailtjes die je nooit meer zult openen. En, eerlijk is eerlijk: ook de schrijver van dit artikel heeft een Outlook-account met momenteel 20.103 ongelezen e-mails, die allemaal onnodig stroomverbruik van de servers van Outlook vergen. Werk aan de winkel, dus!

Sla minder op. Het is heel modern en handig om alles ‘in de cloud’ op te slaan. Maar ga door dat beeld niet te veel met je hoofd in de wolken lopen, want de werkelijkheid is een stuk minder poëtisch: deze bestanden komen allemaal terecht op harde schijven in datacentra, die zich allemaal gewoon hier op aarde bevinden. En voor het bewaren van die bestanden is energie nodig. Verwijder dus eens wat je niet meer nodig hebt, dan ben je veel duurzamer bezig. Hetzelfde geldt trouwens op kleinere schaal voor alles dat je gewoon op je computer opslaat, want ook je eigen harde schijf verbruikt energie.

Groenere aanbieders

Maar oké, er is natuurlijk meer nodig dan deze kleine, persoonlijke veranderingen. Daarom is het goed dat ook aanbieders van internetdiensten bewust bezig zijn met duurzaamheid. En zij hebben ons als gebruikers weer nodig om dat te stimuleren. En de beste aanmoediging? Dat is natuurlijk om de diensten van deze duurzame aanbieders te verkiezen boven die van de niet-duurzame.

Zoals zoekmachines. Google is hard bezig om op grote schaal wind- en zonne-energie in te kopen, met het doel om uiteindelijk het hele jaar door het eigen energieverbruik volledig te compenseren met ‘koolstofvrije energie’. Zoekmachine Ecosia gaat nog een stap verder. Ecosia gebruikt voor de eigen servers volledig hernieuwbare energie, verkregen uit het eigen zonnepanelenpark. Maar de aanbieder vindt het niet genoeg om CO2neutraal te zijn: 80% van de winst wordt besteed aan het planten van bomen, wereldwijd. Omdat bomen COopnemen, zorgt gebruik van Ecosia voor het actief verminderen van de uitstoot, oftewel: Ecosia is niet CO2neutraal, maar CO2negatief.

Een duurzame host. Ook een website wordt opgeslagen op een server, op de ruimte die een zogeheten ‘host’ ter beschikking stelt. Zo worden alle websites die MEO maakt, ondergebracht bij Greenhost. De serverruimte die dit bedrijf aanbiedt, draait volledig op Nederlandse windenergie. Daarnaast staat voor Greenhost bij alle andere keuzes – van de harde schijven tot de koffie op kantoor – duurzaamheid voorop.

Wil je meer weten over hoe je duurzaam kunt werken? Neem dan gerust eens contact met ons op!