Toegankelijkheidsexpert Rowan: “Ik ben technisch heel sterk”

Rowan (28) heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot dé toegankelijkheidsexpert van MEO. Wie is hij? Hoe is hij bij MEO terechtgekomen? En wat houdt hoogwaardige digitale toegankelijkheid in? We stellen Rowan graag aan je voor!

Rowan houdt van tekenen. Daarom wilde hij na de middelbare school naar het Media College en grafisch vormgever worden. Helaas: hij werd niet toegelaten. Daarop koos hij voor een opleiding elektrotechniek. Rowan: “Daarvan vond ik de praktijk leuk. Maar de opleiding werd na een tijdje steeds theoretischer, dus toen ben ik ermee gestopt.”

Eindexamen op hoger niveau

Daarop kwam de begeleider die hij op de middelbare school had – Rowan heeft autisme – met het REA College op de proppen, destijds nog gevestigd in Wijk aan Zee. Hier zou hij alsnog iets grafisch kunnen doen, namelijk een beroepsopleiding volgen tot allround DTP’er: iemand die drukwerk maakt en voorbereidt voor publicatie.

Een geslaagde keuze: “Ik had het naar m’n zin, want het ging goed en het was echt wat ik leuk vond.” Rowan wilde erna graag verder leren, maar het UWV vond dat hij na de opleiding aan het werk moest. Omdat hij een goede leerling was, mocht hij van het REA College zijn eindexamen afronden op een niveau hoger dan waarvoor hij had geleerd. Hierdoor verliet Rowan de school niet met een mbo-diploma niveau 2, maar met een diploma op niveau 3 op zak.

Gestructureerd

Via de jobcoach van de school kon Rowan aan de slag bij een marketingbureau in de buurt, waar hij vooral foto’s ging bewerken. Toen het bureau na twee jaar later door een ander bedrijf werd overgenomen, kon Rowan niet mee. Na langere tijd thuiszitten en een half jaar vrijwilligerswerk in een computerwinkel, kreeg hij in 2019 via zijn jobcoach van Partner in Werk een proefplaatsing bij MEO.

Rowan begon met kleine vormgevingsklusjes en het doorvoeren van correcties. “Ik voelde me op mijn plek en had weer uitdaging in het grafisch vormgeven. Iedereen was blij met m’n werk.” In maart 2020 kreeg hij, ondanks de net uitgebroken coronacrisis, zijn eerste jaarcontract. Naast de vakinhoudelijke begeleiding op de werkvloer, wist hij ook veel zelf uit te zoeken en op te lossen. Rowan werd steeds vaker gevraagd om van een magazine de basis op te zetten: “Ik ben niet zo creatief als anderen, maar mijn technische kant is heel sterk. Ik ben goed in het gestructureerd plaatsen van teksten en afbeeldingen.”

Digitale toegankelijkheid

Om zijn technische kant verder te ontwikkelen, zijn Rowan en zijn collega Mireille zich gaan verdiepen in digitale toegankelijkheid. Dit houdt in dat documenten zo worden vormgeven dat ze geschikt zijn voor mensen met een beperking. Wie bijvoorbeeld zichtproblemen heeft, kan een digitaal magazine laten voorlezen door spraaksoftware. Maar voor hoogwaardige digitale toegankelijkheid moeten wel een aantal technische stappen gezet worden.

Rowan: “De teksten moeten allemaal op de goede volgorde in één laag staan, zodat ze op de juiste manier worden voorgelezen. Je moet ook zorgen dat de verschillende koppen en teksten juist gelabeld worden. Elke afbeelding moet een alternatieve tekst krijgen, waarin beschreven wordt wat erop te zien is. Bij beelden die alleen maar decoratief zijn, geef je aan dat de software ze moet negeren.” Daarnaast moet je op de inhoudsopgave kunnen klikken en naar het juiste artikel verwezen worden, het contrast tussen de tekst en de achtergrond moet goed worden ingesteld, en zo zijn er nog veel meer zaken waar hij op moet letten.

Onbepaalde tijd

Rowan is binnen MEO uitgegroeid tot dé toegankelijkheidsexpert. Dat zal hij ook nog wel een tijdje blijven, want hij heeft als technisch DTP’er inmiddels een contract voor onbepaalde tijd getekend. Rowan: “Ik wil me verder blijven ontwikkelen. Ik denk dat ik dat bij MEO kan doen, want ik word nog steeds uitgedaagd en heb het hier naar m’n zin. Ik krijg veel leuke opdrachten en heb fijne collega’s: we gaan allemaal vriendelijk met elkaar om en er wordt veel gelachen.”

Kortom, Rowan heeft bij MEO echt zijn plek gevonden. “Ik ben heel dankbaar dat ik een baan heb en dat het ook nog een leuke baan is!”